Vinkit parempaan uneen

Suomen Mielenterveysseura kertoo unesta seuraavasti: “Uni palauttaa elimistön rasituksesta ja väsymyksestä ja tasapainottaa hermoston toimintaa. Se vahvistaa vastustuskykyä aktivoidessaan sairauksien ja tulehdusten torjuntamekanismeja elimistössä. Se vaikuttaa myös muihin elimistön säätelyjärjestelmiin, kuten hormoneihin.” Tämä pitää ihan täysin paikkaansa, eikä unen tärkeyttä kannata koskaan aliarvioida.

Kiireisen arjen keskellä jostain on välillä pakko pihistää ja usein sen kohteena on valitettavasti uni. Unen merkitystä ei arvosteta, vaikka hyvät yöunet ja riittävä lepo on pohjana kaikelle. Keskimääräinen sopiva unimäärä on 7-8 tuntia yössä, mutta joillekin riittää vähemmän ja toiset taas vaativat enemmän. Itselle pitää löytää se oma sopiva määrä kokeilemalla.

Satunnaisesti huonosti nukuttu yö ei vaikuta merkittävästi mihinkään, mutta jatkuva unettomuus tai huono unenlaatu vaikeuttavat elämää.  Pidempään jatkunut unettomuus aiheuttaa ärtyneisyyttä ja mielialan vaihteluita. Univajeen on todettu altistavan diabetekselle, sepelvaltimotaudille, kohonneelle verenpaineelle, ylipainolle sekä sydän- ja verisuonisairauksille. Unettomuus myös lisää tapaturmariskiä, mikä voi koitua ongelmaksi esimerkiksi työssä tai liikenteessä. Huonot yöunet vaikuttavat myös negatiivisesti aineenvaihduntaan ja stressinsietokykyyn.

Vinkkejä parempaan uneen:

1. Syö hiilihydraatteja myös iltaisin.
Ne auttavat nukahtamaan ja unenlaatu on parempaa.

2. Pidä säännöllinen unirytmi mahdollisuuksien mukaan.
Keho tottuu rytmiin ja iltaisin alkaa väsyttämään helpommin ja aamulla herääminen on helpompaa.

3. Älä nuku liikaa.
Liika nukkuminen haittaa unta ja lisää väsymystä. Yöunet eivät saa venyä liian pitkiksi. Pitkät päiväunet myös vaikeuttavat unensaantia.

4. Tee nukkumisympäristöstä mieluisa.
Huone tarpeeksi pimeäksi, mukava sänky ja petivaatteet, sopiva lämpötila..

5. Älä treenaa kovaa lähellä nukkumaanmenoa.
Vaikka päivän aikana kannattaa treenata ja liikkua aktiivisesti, niin treeni herättelee aina kroppaa ja se saattaa jäädä kierroksille kovan treenin jälkeen, jonka takia nukkuminen saattaa vaikeutua. Jos mahdollista, ajoita treenit kauemmaksi nukkumaanmenosta. Kuitenkin esimerkiksi rauhoittava kävelylenkki iltaisin saattaa helpottaa unensaantia.

6. Vähennä ruutuaikaa.
Yleinen suositus on, ettei katsoisi tv:tä tai näpräisi kännykkää tuntiin ennen nukkumaanmenoa. Ruuduilta tulevat valot pitävät aivot hereillä. Lue vaihtoehtoisesti vaikkapa jotain kirjaa äläkä vie kännykkää sänkyyn.

7. Älä käytä kofeiinituotteita iltaisin.
Treenatessa osa käyttää kofeiinituotteita ja boostereita ennen treeniä ja yleisesti ihmiset juovat paljon esimerkiksi kahvia. Vältä näitä tuotteita lähellä nukkumaanmenoa, koska ne piristävät.

8. Blokkaa huolet.
Helpommin sanottu kuin tehty. Koita rauhoittaa päiväsi nukkumaanmenoa kohden ja unohtaa hetkeksi huolet, jotka tulevat esimerkiksi töistä, opiskeluista tai ihmissuhteista. Tee jotain itsellesi mieluisaa, rauhoittavaa tekemistä illalla.

9. Kokeile esimerkiksi joogaa tai hengitysharjoituksia.
Erilaiset hengitysharjoitukset auttavat kehoa rauhoittumaan, jolloin mielikään ei lähde niin helposti harhailemaan, ahdistumaan ja aktivoitumaan. Rauhallinen jooga taas aktivoi parasympaattista hermostoa ja auttaa rauhoittumaan.

10. Hanki tarvittaessa ulkopuolista apua.
Unihäiriöt ovat vakava ongelma ja joskus niistä ei selviydy ilman apua. Hetkellisesti reseptivapaista ravintolisistä, kuten melatoniinista, voi löytää avun, mutta tarjolla on myös paljon muitakin vaihtoehtoja, joista voi keskustella esimerkiksi lääkärin kanssa.

«
»