Ravinto osa 4 – Rasvat

Rasvat ovat proteiinin ohella keholle välttämätön ravintoaine. Rasvalla on monia eri tehtäviä kehon toimivuuden takaamiseksi, kuten esimerkiksi energiantarpeen tyydyttäminen, aineenvaihduntatoiminnot, hermoston ja hormonien toiminta, ruumiin lämpötila sekä vastustuskyky. Rasvojen saannissa on tärkeää määrä, laatu ja ajoitus. Rasvoja kuitenkin vältellään liikaa lihomisen pelossa, vaikka keho tarvitsee niitä toimiakseen eivätkä ne lihota kohtuullisesti syötynä sen enempää kuin muutkaan ravintoaineet.

Rasvojen määrä ruokavaliossa on aika yksilöllistä, mutta peruskuntoilijalle sopiva rasvan määrä päivässä on 1g/per painokilo. Tällä määrällä rasvantarve täyttyy ja keho toimii (ainakin rasvojen osalta) niin kuin pitää. Tämän määrän yli mentäessä rasvat varastoituvat vaan kehoon, eivätkä ne mene hyötykäyttöön. Jos syö viisi kertaa päivässä, tämä tarkoittaa noin 10-20g rasvaa jokaiselle annokselle.

Rasvat voidaan jakaa neljään eri osaan: transrasvat, tyydyttyneet rasvat, kertatyydyttymättömät  rasvat sekä monityydyttymättömät rasvat. Näistä keinotekoiset transrasvat on ainoa, mitä kannattaa vältellä. Muita rasvoja kannattaa syödä suurinpiirtein saman verran tai 20/40/20 jaolla, jossa kertatyydyttämättömiä syödään eniten. Tyydyttyneet rasvat ovat niitä pahamaineisia kovia rasvoja, tyydyttämättömät niitä pehmeitä rasvoja.

Tyydyttynyttä rasvaa on eniten maito- ja lihatuotteissa, kuten esimerkiksi juustossa, maidossa, siipikarjassa ja lihassa, mutta myös esimerkiksi suklaassa ja kookosöljyssä. Kertatyydyttämättömiä rasvoja on eniten oliivi- ja rypsiöljyssä, pähkinöissä ja avokadossa. Monityydyttämättömiä rasvoja löytyy rypsiöljystä, rasvaisesta kalasta ja pellavansiemenestä.

Rasvoja ei kannata missään nimessä vältellä, vaan nauttia niistä jokaisella aterialla. Riittävä saanti päivässä on aika helppo täyttää, kunhan muistaa vaan kohtuuden. Usein ihmiset syövät myös ns. piilorasvaa, joka on elintarvikkeissa luonnostaan olevaa ”näkymätöntä” rasvaa. Piilorasva on yleensä kovaa rasvaa ja sen kautta saattaa syödä huomaamattaan liikaa rasvaa.

 

 

 

«
»