Terveelliset elämäntavat kannattavat

Jokainen saa elää haluamallansa tavalla, mutta miksei tästä elämästä ottaisi kaikkea irti ja satsaisi itseensä kunnolla? Kaikilla on kuitenkin vain yksi keho ja sen toimivuus helpottaa elämästä nauttimista kummasti. Terveelliset elämäntavat eivät tarkoita kaikesta luopumista ja kituuttamista niin kuin valitettavan monet ajattelevat vaan pyritään elämään parhaalla mahdollisella tavalla itseään kohtaan. Kohtuus ja järki kävelevät käsi kädessä ja niitä ei pidä koskaan unohtaa.

Monelle terveellisten elämäntapojen aloittaminen voi olla hankalaa, koska ei ole aiempaa tietoa siitä, mitä terveellinen elämä on. Jokaisella on oma näkemys siitä ja niin pitää ollakin, mutta joitakin kohtia voivat varmaan kaikki allekirjoittaa. Niitä ovat esimerkiksi veden juonti, liikunta riittävän usein, ravitsevan ruuan syöminen ja tietenkin lepo. Näistä asioista kun huolehtii, matka taittuu huomattavasti helpommin.

Muutoksen ei tarvitse olla alusta asti iso, vaan pienillä askelilla on helpompi edetä kohti omaa tavoitettaan. Hyötyliikuntaa kannattaa lisätä mahdollisuuksien mukaan ja pienikin kävelylenkki päivän aikana kiihdyttää aineenvaihduntaa ja ulkoilma tuo parempaa fiilistä. Ja päivän aikana on kuitenkin pakko syödä jaksamisen vuoksi, joten ihan hyvin ravinnoksi voi valita terveellisempiä vaihtoehtoja ja tehdä omat eväät. Oikein syöminen ei ole mitään rakettitiedettä ja jokainen sen kyllä oppii, kunhan saa oikeat välineet avuksi. Ruoka on polttoaine, mutta kyllä siitä saa samalla nauttia. Kaikessa kuitenkin pitää muistaa aiemmin mainitsemani kohtuus, koska jos syömisestä ja liikunnasta tekee itselleen liian vaikean ja monimutkaisen asian, lisää se stressiä ja se ei johda mihinkään. Elämästä pitää kuitenkin aina pystyä nauttimaan.

Monelle kuntosali aiheuttaa ahdistavan tunteen ja se on aivan turhaa. Saleille mennään treenaamaan, ei tuijottamaan ja arvostelemaan muita. Jokainen saa treenata ihan rauhassa omalla tavallaan ja koskaan ei pidä hävetä sitä, jos ei jotain asiaa osaa. Aina saa jotain kautta apua. Kuntosali on ehkä ns. helpoin tapa liikkua, koska saman katon alla on niin monipuoliset välineet liikkumiselle. Yhdessä paikassa voi treenata koko kropan läpi tehokkaasti. Jos alkutilanne on heikohko, ei kuntosalilla tarvitse käydä alussa joka päivä, vaan muutama kerta viikossa riittää ja käyntejä voi lisätä ajan kuluessa. Kuitenkin pitää muistaa, että kuntosali ei ole ainut tapa liikkua, vaan sitä voi tehdä ihan missä vain.

Ihmisillä on eri syitä liikkua ja syödä hyvin. Toiset haluavat pudottaa painoa, toiset parantaa kuntoansa ja jotkut tekevät sitä vain tekemisen ilosta. Mutta kaikilla näillä on yhteinen tavoite – voida hyvin. Liikunnan lisäämisellä ja hyvin syömisellä on monia fyysisiä vaikutuksia ja tässä niistä muutama: parempi lihaskunto ja fyysinen kestävyys, alempi riski sairastua esimerkiksi diabetekseen ja sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin sekä energisempi olo. Psyykkisiä vaikutuksia ovat positiivisempi minäkuva ja stressin väheneminen. Lisäksi liikunnalla on sosiaalinen vaikutus – liikkua voi yhdessä vaikkapa ystävän kanssa tai saada liikunnan kautta ihan uusia ystäviä.

Kaiken lisäksi omaan hyvinvointinsa panostaminen edistää elämän jokaista osa-aluetta. Parempi fyysinen kunto auttaa jaksamaan töissä ja arjessa ja kehon oikeanlainen ravitseminen auttaa sitä toimimaan paremmin, jonka seurauksena olo on virkeä ja ravittu. Omalla fyysisellä hyvinvoinnilla on myös suuri merkitys omaan henkiseen hyvinvointiin ja ne molemmat tukevat toisiaan. Jos omat hyvinvoinnin osa-alueet ovat kunnossa, on niiden kanssa helpompi lähteä toteuttamaan omia unelmiaan. Mielestäni on aika hienoa, jos ei tarvitse miettiä, mihin fyysisesti pystyy eikä anna sen enää jatkossa rajoittaa elämistä.

Terveelliset elämäntavat tuovat sisältöä ja jaksamista elämään ja ne luovat aika tukevan pohjan elämälle. Työkaluja omien tavoitteiden onnistumiselle on monia ja toivon, että tämä blogi on yksi niistä. Tarkoituksena tänne on kirjoittaa matalan kynnyksen ohjeita liikunnan aloittamiselle ja tarjota vinkkejä sekä tietoa ravinnosta ja treenaamisesta.

»