Kuntosaliharjoittelun myytit

1. Matalatehoinen liikunta polttaa parhaiten rasvaa
Rasvanpolttosyke on varmaan monille tuttu käsite ja siinä on pieni totuuden siemen. Kuitenkin rasvaa polttaessa poltetut kokonaiskalorit ovat ratkaisevammassa asemassa kuin rasvan osuus kulutetuista kaloreista. Kevyesti liikuttaessa suurempi osa kulutetusta määrästä on rasvaa ja kovempitehoisessa liikunnassa mukaan tulee glukoosin polttaminen. Eli matalatehoisessa liikunnassa voit polttaa isomman osuuden rasvaa kulutetuista kaloreista, mutta kulutettu kokonaiskalorimäärä jää pienemmäksi. Kovempitehoisemmin liikkuessa poltat enemmän kaloreita ja yleensä myös määrällisesti enemmän rasvaa.

2. Lihaskipu on merkki hyvästä treenistä
Vaikka treenistä seuraavana päivänä lihakset eivät olisi mitenkään erityisen kipeät, voi treeni olla ollut silti tehokas. Lihaskipu on merkki uudenlaisesta rasituksesta ja kehon reagoimisesta siihen ja se ei ole tehokkaan treenin mittari.

3. Salitreeni kasvattaa lihakset liian isoiksi
Tämä on etenkin naisilla yleisenä mielikuvana ja sen takia isot painot jäävät telineisiin. Kroppa tarvitsee isojakin painoja jo pelkästään siihen kiinteytymiseen. Lihakset eivät kasva mitenkään hirvittävää vauhtia ja alkuvaiheen jälkeen kehitys tasaantuu. Sen takia saa treenata kovaa ihan rauhassa, eikä kannata pelätä muuttuvansa lihaskimpuksi.

4. Rasvaa voi muuttaa lihakseksi
Monet puhuvat siitä, kuinka muuttavat rasvan lihakseksi, mutta se ei ole mahdollista. Rasva ja lihas ovat kaksi eri kudosta eikä sen takia rasva muutu mitenkään mystisesti lihakseksi. Kehosta voi kuitenkin samaan aikaan polttaa rasvaa ja kasvattaa lihasta pidemmällä aikavälillä. Nämä kaksi yhdessä eivät kuitenkaan välttämättä tuo niin nopeita tuloksia.

5. Rasvaa voi polttaa tietyistä paikoista
Yksittäisiä lihaksia voi treenata, mutta rasvaa ei voi polttaa pelkästään halutusta paikasta, vaan se lähtee tasaisesti koko kehosta. Eli sixpack ei tule näkyviin pelkästään vatsalihaksia tekemällä, vaikka ne vahvistuvatkin.

6. Ilman hikeä treeni ei ollut tehokas
Monet kehuvat sillä, kuinka he hikoilevat paljon treenin aikana ja sitä kautta treeni oli todella tehokas. Samalla tavalla kuin lihaskivun kanssa, hiki ei ole tehokkaan treenin mittari. Jotkut vain hikoilevat enemmän ja toiset eivät välttämättä ollenkaan ja silti treeni on voinut olla kehittävä.

7. Ennen treeniä tulee venytellä kunnolla
Lämmittely on tärkeää ennen treeniä, jotta lihakset ovat valmiina ja vastaanottavaisia treeniä varten. Pitkät venyttelyt ennen treeniä ovat kuitenkin turhia ja jopa haitallisia, koska se heikentävät räjähtävää voimaa eli voimantuotto vähenee. Treenin jälkeen kuitenkin kannattaa venytellä keskipitkiä venytyksiä (10-30 sek.) ja muutaman tunnin päästä pidempiä venytyksiä (60-120 sek.).

8. Tiettyä lihasryhmää voi treenata vain kerran viikossa
Palautuminen on tärkeää ja usein ihmiset treenaavat yhden lihasryhmän kerran viikossa läpi, jotta se kerkeää palautumaan. Totuus kuitenkin on, että lihaksesta riippuen palautuminen voi kestää lyhyemmän ajan, jonka jälkeen se kestää uuden ärsytyksen ja on valmis uuteen treeniin. Olisikin hyvä treenata ainakin joskus useamman kerran viikossa samaa lihasryhmää, jotta lihas on kehittyvässä tilassa useammin.

9. Lepoviikot ovat turhia
Keho tarvitsee lepoa ja se on ihan yhtä tärkeässä asemassa kuin ravinto ja liikunta. Monet treenaavat useita viikkoja putkeen pitämättä kunnon lepoviikkoa tai edes kevennettyä viikkoa, jonka takia keho on koko ajan liian rasittuneessa tilassa ja silloin treeneistä ei välttämättä saa niin paljon irti ja pidemmän päälle se voi lyödä liinoja kiinni. Noin 6-8 viikon välein olisi hyvä pitää kevyempi viikko ja jos ei malta olla koko viikkoa salilta pois, niin edes muutaman päivän totaalilepo on hyväksi kropalle ja mielelle.

 

«
»