Miten pitää omat uudenvuodenlupaukset?

Vuosi on taas vaihtunut ja monille se tarkoittaa muutoksia. Uudesta vuodesta on helpompi aloittaa uusi elämä. Monilla siihen kuuluu uusi terveellinen elämäntapa. Valitettavan usein se kuitenkin epäonnistuu, kun alkuinnostus laantuu. Tässä on kuitenkin muutamia vinkkejä, joista toivottavasti löytyy apua monille.

1. Tee elämäntapamuutos, älä vain laihduta.
Tavoitteena on varmasti monella painon pudottaminen, mutta ne kilot eivät pysy kauaa poissa, jos ei tee kokonaisvaltaista elämäntapamuutosta. Hetkelliset dieetit ja laihdutuskuurit eivät kanna pidemmän päälle. Sen takia kannattaa jo ihan alusta lähtien omaksua terveelliset elämäntavat osaksi omaa elämää. Muista kokonaisvaltainen hyvinvointi, ei ole oikotietä onneen.

2. Aseta konkreettiset tavoitteet.
Jos on olemassa ympäripyöreitä tavoitteita, niiden saavuttaminen on vaikeampaa. Kannattaa mielummin tehdä niin, että asettaa selkeät tavoitteet, kuten esimerkiksi painotavoite, tietty juostu matka tai punnerruksien määrä kuin se, että haluaisi vähän painoa pois tai muokata kehonkoostumustaan. Liian isoa palaa ei kannata haukata kerralla, vaan luoda matkan varrelle pienempiä välitavotteita, jotka ohjaavat kohti sitä lopullista päämäärää. Selkeitä tavoitteita kohti on helpompi mennä ja tavoitteen onnistuessa voi asettaa uuden.

3. Älä luovuta.
Monella projekti kaatuu siihen, että tuloksia ei tule heti tai riittävän nopeasti ja mielenkiinto loppuu siihen. Motivaatio saattaa hiipua, kun peilikuva ei vastaakaan odotuksia. Siihen on vain yksi vinkki: älä luovuta. Uusi elämäntapa vaatii aikaa eikä muutokset tapahdu hetkessä. Kyllä se lopussa aina palkitsee.

4. Hanki ulkopuolista apua tarvittaessa.
Monella uusien elämäntapojen omaksuminen voi olla vaikeaa, koska ei välttämättä edes tiedä, mistä aloittaa. Jos lähipiiristä ei löydy opastamiseen sopivaa henkilöä, voi esimerkiksi kuntosaleilta pyytää aina apua ja hankkia avukseen ainakin alkuun personal trainer -palveluita. Niistä saa hyvät pohjatiedot ja eväät jatkoa ajatellen. Nämä ovat aina satsaus omaan hyvinvointiin, eikä parempaa sijoituskohdetta löydy.

5. Ole armollinen.
Niin kuin kohdassa kolme kirjoitin, muutokset ei tapahdu hetkessä. Sen takia itseään kohtaan pitää olla armollinen. Tietenkin pitää vaatia tarpeeksi, mutta ei liikaa. Uusi projekti ei pitäisi tuntua siltä, että se olisi elämän hirveintä aikaa vaan siitä kuuluu samalla nauttia. Jos alkuun vetää itsensä ihan loppuun, ei keho tai mieli jaksa kovinkaan pitkään.

6. Seuraa edistystäsi.
Tavoitteiden onnistumista kannattaa seurata ja ne antavat uutta motivaatiota. Edistyksen seuraamiseen voi käyttää esimerkiksi muutoskuvia, kehon mittoja, treenipainojen nousuja jne. mitä vaan konkreettista, josta kehityksen näkee. Lisäksi onnistumista voi tapahtua myös ei-mitattavilla osiolla ja se tarkoittaa oikeastaan sitä, miltä sinusta tuntuu. Vaikkei nuo konkreettiset asiat heti lähtisi kehittymään, niin hyvän fiiliksen löytyminen kertoo jo onnistumisesta.

7. Aloita projekti jonkun kanssa yhdessä.
Toisen henkilön tuki on korvaamatonta ja usein elämäntapamuutoksen aloittaminen jonkun kanssa samaan aikaan on mukavaa, koska silloin se toinen kokee ihan samoja asioita ja toista voi tsempata. Yleensä ei luovuteta myöskään niin helposti, koska ei haluta itsensä lisäksi pettää sitä toista. Lähipiiristä voi löytyä sopivia ihmisiä tähän, kuten ystäviä, työkavereita tai perhettä tai voi myös osallistua erilaisiin ryhmiin, jossa on tuntemattomia henkilöitä. Esimerkiksi me tarjoamme kymppiryhmiä, jotka alkavat taas helmikuussa. Kymppiryhmistä saa niin valmentajan kuin ryhmänkin tuen.

8. Älä venytä aloittamista.
Ensi maanantaina, huomenna, sitten kun.. Kuulostaako tutulta? Älä venytä aloittamista ja tähtää johonkin tiettyyn päivään, vaan aloita tänään. Muuten sitä ensimmäistä päivää ei välttämättä koskaan tule.

Jos kaipaat pientä boostia ja lisäapua uudenvuodenlupauksien pitämiseen, niin meillä alkoi tänään avoimien ovien viikko, tervetuloa! Lisätietoja löytyy täältä.

«
»